Tänker du elda på Valborg?

Bild

Risken för gräsbränder i skog och mark är fortsatt stor. Räddningstjänsterna i samverkan med Länsstyrelsen Gävleborg avråder därför fortfarande från eldning i hela länet. Det är dock inget eldningsförbud i nuläget, men all eldning sker på eget ansvar. Om du har tänkt anordna majbrasa är det extra viktigt att vara väldigt försiktig och planera detta på ett säkert sätt.

Risk för bränder i skog och mark

Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut och när solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden ska ta sig. Om du tänker elda trots räddningstjänstens avrådan bör du vara mycket försiktig och förbereda dig väl. Kom ihåg att det är du som eldar som är ansvarig om något går fel, även om du har följt lagar och regler.

Så här eldar du säkert på Valborg

  • Det ska finnas en ansvarig person på plats som bevakar elden tills den har brunnit ut eller släckts helt.
  • Eldning sker på eget ansvar.
  • Det ska finnas släckmaterial, t ex vattenkannor, hinkar eller slang, på eldningsplatsen.
  • Elden får inte ha större omfattning än att den kan släckas med släckutrustningen som finns på platsen.
  • Se till att att inget brinner eller riskerar sprida sig efter att ni lämnat platsen.

För att räddningstjänsten ska ha vetskap om var det kommer finnas majbrasor och ha kontaktuppgifter till de som ansvarar för brasan, kan brasan anmälas till Kommunalförbundet Hälsinglandlänk till annan webbplats

För mer information, fler riktlinjer kring eldning och svar på frågor kring eldning och råd om hur du bäst genomför en säker valborgseld, läs mer hos Kommunalförbundet Hälsinglandlänk till annan webbplats

För mer information

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 april 2019

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamn Kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn